Inschrijven nieuwsbrief

 

De woonkamer van de pastorie
De woonkamer van de pastorie

In Ygrande staat bij de kerk een schitterende pastorie (Le Presbytère) welke in bezit is van Truus Wigger. En juist in deze pastorie kunnen wij onze uitvalsbasis hebben, waar het Bourgondische Franse leven verzorgd wordt door Truus.

Truus over Le Presbytère:

"In april 2002 gingen we een paar dagen naar Frankrijk om te genieten van het Franse platteland en kennis te maken met het midden van Frankrijk. Een bord met “Twaalfde-eeuwse kerk in Ygrande” bracht ons vervolgens in dit kleine dorp in de Allier, het noordelijkste departement van de Auvergne. De kerk, met een mooie stenen toren, bleek gesloten, maar mijn oog viel op het bord “En Vendre”, dat bevestigd was op het hek van de pastorie: Le Presbytère.
De gedachte om dit huis van binnen te bekijken en even de sfeer te proeven voerden we diezelfde middag uit. We waren op slag verliefd. Thuis gekomen besloten we de makelaar te bellen en een bod uit te brengen. Plotseling ging alles heel snel. De volgende ochtend kreeg ik een telefoontje dat het bod geaccepteerd was en twee dagen later werd het koopcontract getekend.

Het huis is hoog, bijna vierkant, geelgetint en het heeft bruine luiken. In de dakkapel zit een gebrandschilderd raam met een religieuze afbeelding. Onder het huis bevindt zich een eeuwenoude gewelfkelder en het bijgebouw heeft nog een prachtig, bijna antiek dak. Maar ik ben blij dat het dak van de pastorie is gerestaureerd… 
Op plaatsen waar het pleisterwerk is afgebrokkeld, komen de ruwe natuurstenen te voorschijn. De buitenmuren en een aantal binnenmuren zijn minstens 70 centimeter dik, waardoor het in huis zomers heerlijk koel blijft. De eikenhouten vloeren en de trap zijn prachtig.

gedekte tafel

In 2009 was het huis grotendeels klaar. Er zijn plafonds uitgebroken, waardoor mooie balken zichtbaar werden. Er is een muur gesloopt, zodat er een ruime woonkamer ontstond en in het hele huis zijn de muren gestuukt en is het houtwerk geverfd. In de zomerkeuken is een nieuwe badkamer gemaakt, het kleine huisje achter in de tuin is gerestaureerd en geschikt gemaakt voor 2 personen. In het huis zelf zijn een drietal 2-persoons- en drietal 1-persoonskamers. 
Ook onze grote wens om tuindeuren in de woonkamer te plaatsen is ondertussen in vervulling gegaan. Dit betekent genieten van een schitterend uitzicht op de tuin en een ruim terras als extra leefruimte!
Aanvullend is in de winter van 2010/2011 de zolder geïsoleerd en zijn er 3 dakramen geplaatst, zodat het licht heel mooi naar binnen valt. Het gebrandschilderde raam, met een afbeelding van Saint Martin, geeft deze ruimte dan ook een heel speciale sfeer. Het is een ruimte geworden die erg geschikt om je in je eentje of met een groepje even terug te trekken. Gewoon om even stil te zitten of om te mediteren.

In het voorjaar bloeien er in de voortuin sneeuwklokjes, narcissen, tulpen en scilla's tussen zenegroen, maagdenpalm en sleutelbloempjes. In mei en juni volgen prachtige lissen tussen hortensia's, geraniums, bosaardbeien, tijm en hosta's. Tegen het huis groeit een dieporanje klimroos en tegen de schuur een roze. Een zalmkleurige trosroos staat te pronken bij de tuindeuren en een grootbloemige roze roos bevindt zich tussen een heerlijk geurend bed van munt en rozemarijn. Kruiden die ik graag in gerechten gebruik."