Inschrijven nieuwsbrief

 

macrofoto van een lelie

Moeilijkheid  

Bij macrofotografie worden kleine onderwerpen en details die normaal gesproken niet noemenswaardig zijn in de hoofdrol geplaatst. Maar een fraaie macrofoto maken is soms een hele opgave! Vaak is het lastig scherpstellen, dan is de foto weer bewogen of valt de compositie tegen...

Tijdens de workshop macrofotografie krijg je meteen in de praktijk veel handige aanwijzingen om de resultaten direct te verbeteren! In een kleine groep ga je veel fotograferen en helpt de docent je op weg om de gebruikte techniek te verbeteren. Zo leer je het wankele evenwicht van scherptediepte en bewegingsonscherpte beter te begrijpen en te controleren.

Macrofotografie is het groot afbeelden van de kleine dingen die ons omringen. Vaak is dat de natuur zoals bloemen, planten en insecten, maar dat kan natuurlijk van alles zijn! Ook structuren en zelfs zwerfafval kunnen een heel nieuw universum laten verschijnen. Het blootleggen van deze wereld, van al die dingen die met het blote oog nauwelijks te zien zijn, maakt macrofotografie zo interessant en leuk om te doen. De werking van scherp tegen onscherp geeft een vervreemdend effect alsof het geen onderdeel meer uitmaakt van onze zo vertrouwde omgeving.
Het maken van een goede macro-opname vraagt wel om geduld en zorgvuldig werken: standpunt bepalen, statief opstellen, zorgvuldig kadreren en scherpstellen, belichting regelen en vaak ook nog eens afwachten. Ook het licht is niet altijd ideaal. Ga je ingrijpen of niet, en als je dat doet: hoe dan? Wat is bokeh? En hoe is die ene prachtige macrofoto gemaakt die je laatst gezien hebt? Vaak moet je ook je verwachtingen wat bijstellen, want niet alles wat je als foto's voorbij ziet komen is zonder meer direct uit de camera gerold.

We beginnen de workshop met een korte algemene instructie. Zo krijg je alvast wat handige informatie om daarna meteen aan de slag te kunnen gaan. Tijdens het fotograferen is de docent steeds in de buurt om je vragen te beantwoorden of om te helpen wanneer je moeilijkheden tegenkomt.
Tegen het einde van de workshop worden de resultaten gezamelijk bekeken en besproken, waardoor je uiteraard ook weer leert van wat andere cursisten hebben gemaakt.

Voor wie is de workshop macrofotografie geschikt?

  • Je kunt bewust scherpstellen en je weet hoe je de belichting van de camera kunt aanpassen.
  • Je hebt een camera waarbij je diafragma en sluitertijd kunt instellen

Twijfel je of jij en je camera geschikt zijn? Neem gerust contact op, dan helpen we je bij het maken van een goede keuze!

Wat neem je mee?

  • Je eigen camera
  • Een macrolens of lens met ‘macro-stand’
  • Opgeladen accu(‘s)
  • Lege geheugenkaart(en)
  • Statief (als je die hebt) of een "bonen- of rijstzak"
  • Kleding waarvan het niet erg is als deze vuil wordt
  • Een vuilniszak of matje om niet te nat of smerig te worden bij lage camerastandpunten

Voor de deelnemers die geen eigen statief kunnen meenemen zijn er enkele statieven beschikbaar.

Cursusduur 1 les van 3 uur
Kosten 70,- euro
Docent Aryan Jansen
   
  NIJMEGEN 
   
Start Nieuwe datums in voorbereiding
   
Locatie  NIJMEGEN
  Leslocatie de Vasim
  Winselingseweg 87 en buitenlocaties
   
  VEENENDAAL
   
Start Dinsdag 25 april 2023 9:00-12:00
   
Locatie VEENENDAAL
  Leslocatie Fort aan de Buursteeg
  Buursteeg 2 Renswoude en buitenlocaties
   

Algemene Voorwaarden FotoBolwerk

Ja, ik schrijf me in voor de workshop macrofotografie!